At blive venner med yoga 

Yoga handler ikke om at slå knuder på sig selv eller at få benene bag nakken som en anden akrobat.
Yoga kræver heller ikke at man har en krop som med lethed og ynde kan nå sine tæer.
Yoga er selverfaring og det skal opleves på egen krop.
For hver enkelt af os handler det om at komme ud af hovedet og ned i kroppen, at få kontakt til åndedrættet og derved komme til stede i nuet. At blive nærværende.

Yoga må gerne være sjovt og Yoga er tilgængeligt for alle.
Der er ingen kriterier for hvordan du skal være som yogaudøver. Ingen skrevne eller uskrevne regler om, at du skal kunne yoga til perfektion.

Det handler heller ikke om at du skal lave om på dig selv. Det handler nemlig om din indstilling, til dig selv og din krop. 

Selvaccept er et nøgleord i yoga.
En fordomsfri indstilling hos dig, hvor du accepterer, hvem du er, og hvor dit udgangspunkt er. Det fremkalder stilhed i sindet og giver adgang til kærligt og ærligt at mærke efter, hvad der føles rigtigt og værdifuldt for dig.
Hvad der grundlæggende gør dig godt og dermed glad, på yogamåtten og i dit liv iøvrigt.

Det at mærke efter kan i sig selv være rigtigt svært, specielt i en verden hvor vi konstant er uden for kroppen.

Vi søger med alle antenner rettet ud i verden, væk fra os selv, væk fra kernen, væk fra kroppen, væk fra vores center, væk fra hjertet, for at finde lykke og balance.
Det kan Yoga hjælpe os med, hvor end vi er i livet, så kan yogaen få vores krop og hovede til at tale sammen igen, så vi kommer at føle os mere hele.

Tit hører jeg fra mennesker jeg kommer i snak med at de har overvejet at gå til yoga men……. og hvad er det så der gør at de ikke kommer igang? 

"Hmmmmm…. Jeg har ikke tid” er klassikeren over dem alle.
Og svaret er prioritering, eller har du prøvet at lægge den tid sammen, som du bruger på facebook eller bare på nettet i det hele taget?
Jeg skal ikke gøre mig til noget helt specielt, men det handler om at bryde en vane, at slukke mobilen, at bryde en vane: DO IT!

“Jeg vejer for meget” udelukker heller ikke nogen fra at begynde på yoga.
Høj, tynd, lav eller tyk.
Hellere starte på lidt yoga, som virker overskueligt, fremfor at starte med at skulle gennemføre en maraton eller endnu en slankekur. Hvis dit udgangspunkt er at du vil tabe dig, er det nok en god ide` at supplere yogaen med konditionstræning, men regelmæssig yoga sætter skam også forbrændingen i vejret. 

“Jeg er bange for at blive til grin” er den værste blokering. En frygt som huserer i os alle.
Den mest almindelige frygt i verden er frygten for, hvad andre tænker og mener om os.
Vi mennesker er som bekendt “flokdyr” og vanvittigt bange for at skille os ud fra mængden.
“Men i det øjeblik du ikke er bange for flokken, er du ikke længere et får, du bliver en løve.
Et stort brøl opstår i dit hjerte, frihedens brøl”
Selvovervindelse er vejen frem.
Slip alle begrænsninger i hovedet, og bare spring ud i Yogaen.

“Jeg er ikke smidig nok”  er ikke en god undskyldning, for at være stiv som et bræt er et rigtig godt udgangspunkt - du vil nemlig mærke og ser resultaterne hurtigt. 

Hvorfor yoga?

Hvorfor er det nu at yoga er så godt for kroppen? 

Al yoga starter med en opvarmning hvor kroppen bliver mere smidig, ligesom du skaber kontakt til åndedrættet og bliver mere tilstede mentalt. På den måde indstiller du dig selv på at tage en pause fra dagens gøremål og tanker. Ca. 70% af kroppens udrensning sker igennem din vejtrækning. Den dybe vejtrækning hjælper dig til at få iltet dit blod og dermed dine organer og celler, som bringer ekstra energi til hele dit system.
På celleplan regulerer yogaen din evne til at tage nyt liv ind og rense det gamle ud. 

Ved at strække muskler, sener og led løsner du blokeringer og frigiver affaldsstoffer I kroppen og øger hermed dit velvære. 

Kombinationen af fysisk stræk og mentalt fokus øger effekten og hjælper dig med at være til stede i nuet og slippe mentalt stress.
En rolig og smidig krop giver et roligt, smidigt sind – En person med overskud og evnen til fleksibilitet. 

Om Yin Power

Yin Power er inspireret af Victor Chng.
Han arbejdede med både yin og yang på samme tid, samt var inspireret af Qi gong.
Hans undervisning i dag er inspireret af gamle kinesiske filosofier som Den gule kejser Sutra, I-Chng og Lao-Tzu og er en sammensmeltning af klassisk indisk dans, Taiji, Chigung og kampsport.

Ved at stimulere meridianenergilinjerne i kroppen går denne fusion af bevægelser ud over det muskulære skeletniveau for at dyrke energi i stedet for at nedbryde kroppen.

Kristine Marie Rost har taget Yin Power til Danmark og har her i sommeren 2020 uddannet sit
første hold yin power lærere, hvoraf jeg er en af dem.
Der arbejdes med kroppens mange dybe lag. Med en effekt der mærkes efter intens arbejde med kompressioner, pres og blødhed i stillingerne.
Stillinger der typisk holdes i 3, 5 eller 7 minutter. Det er akupunktur uden nåle og lidt bredere end det, for der arbejdes samtidigt med kompressioner og styrke af kroppens mange lag af muskler, knogler, sener, brusk og led. Blokeringer frigøres/brydes og ens vejtrækning forbedres.
Kemisk kan man også sige at der arbejdes med elasticiteten i kroppen - Så alt det der har bevægelse kan flyde og få mere plads.
Stillingerne øger flowet i lymferne og får blodet til at rulle. Det får QI til at flyde og dermed øges fugtgennemstrømningen til kroppens mange lag.
Der åbnes for energien og frigørelse af stagnationer. Stagnationer er grobund for mistrivelse og sygdom, da ingen energi er tilstede der hvor der er stilstand. Stilstand viser sig som smerte, sygdom, tristhed, øget risiko for at udløse angst, depression, stress samt manglende energi. Når der så løsnes op for disse stagnationer, vil der igen vækkes en energi og aktivitet i kroppen.
Der arbejdes med principper som handler om jordforbindelse, fastholdelse og robusthed samt evnen til at hold fokus og koncentration.
Principper som “Grounding”, "Holding “, “Relaxation“ eller “Søvn“, “Udrensning“ og “Fordøjelse “.

Vi arbejder med de 5 elementer Jord, Vand, Ild, Træ og Metal hvor alle elementer påvirkes via meridianbanerne som har ansvar for hver et organ i kroppen.

Yin power over tid kan mærkes:
- Det giver plads (letter spænding, hovedpine og stræk til langs rygsøjlen)
- En bedre kropskontakt (helheds fornemmelse – lært at lytte til kroppen)
- mere fleksible fødder og affjedring ved løb.
- Forbedret fordøjelse og udrensning
- psoas frihed
- rygsmerter forbedres eller forsvinder
- Mere overskud/energi i hverdagen
- komme af med hovedpine ligesom menstruationssmerter forsvinder så småt


Det vi også ved:
- Visse livsstilssygdomme afhjælpes
- Følelser i balance (robusthed)
- Balance i Qi/energi
- Renselse og styrkelse af organerne
- Immunforsvaret styrkes (mindre forkølelse/sygdomme)
- Øget lyst og mere fugt (vejrtrækning er ren bækkenbunds træning)
- Søvnløshed forebygges
- Gigt forebyggelse eller vedligeholdelse
- Stress reducerende
- Hormoner balanceres

 

Om Yin yoga

Yoga kan hjælpe kvinder der lider af smerter på grund af deres månedlige cyklus som spændingshovedpine, migræne samt hedeture, tristhed, træthed, tørre slimhinder og manglende søvn.

Hensigten er jo at skabe balance, og yoga åbner kammeret ind til det aller dybeste der sidder i dig. At mærke efter og bare acceptere livet som det er. 

Yin yoga har noget mere dybde og blidhed og langsommelighed over sig, hvor du får mulighed for, i hver eneste øvelse, at ligge og dvæle og mærke essensen af  hver enkelt øvelse.

Øvelserne i Yin Yoga har bindvævet/fascia er i fokus. Musklerne hænger sammen via bindevævet/ fascia.
Kroppens bindevæv er et sammenhængende netværk, der binder hele kroppen sammen. Muskler,organer, knogler, blod - alt sammen er forbundet via vores bindevæv.

Bindevævet omkring musklerne er fyldt med nerver og er et af kroppens vigtigste sensoriske netværk til kommunikation, som styrer det meste af kroppen. Bindevævet er konstant kommunikerende med hjernen og reagerer på berøring, sanseoplevelser, bevægelse og åndedrættet.

Alt i alt en yogaform som er oplagt til dig, som længes efter tid i øvelserne, hvor der er tid til dig og hvor alt andet bliver sat på pause…
Velvære for krop og sind

 

Om Hatha Yoga

HA betyder her sol, som symbolet på det varme, aktive, kraftfulde (power) og lyse element.
THA betyder her måne og symboliserer det kølige, blide og smidige (stræk), det hvilende mørke (afspænding). Hatayoga er den fysiske/ legemlige yoga. Yoga betyder “ at sammenføje ”, “ at forene “.
At forene det ydre med det indre.

Alt her i verden ændrer sig konstant.
Lige fra den dag vi bliver født, vokser vi hurtigt fra baby til barn, til teenager, fuldt udvokset, voksen og derefter begynder forældnings processen langsomt indtil vores kroppe på et tidspunkt forlader denne verden.
Yoga giver os et stabilt ståsted i os selv. et sted som vi altid kan vende tilbage til når de ydre omstændigheder er udfordrende. Et sted hvor vi altid kan finde ro og som altid er fredeligt.
Vi kan alle lære at finde ind til vores kerne.

Yoga har mange forslag til hvordan det kan gøres og er en komplet filosofi til hvordan man kan leve sit liv og opnå en højere bevidsthed. Mange af os har mistet vores naturlige kontakt til vores kroppe, dette kan blandt andet være på grund af stress og nutidens ekstreme fokus på det ydre, mere end på vores indre, værdier. Yogaen kan hjælpe med at genetablere denne kontakt og derved pånå et større velvære og nærvær i livet og i dagligdagen. 

Åndedrættet er tæt forbundet med sindets tilstand, og ved at regulere og være mere bevidst om ens åndedræt, kan man få styr på sit sind, tanker og skabe mere harmoni  i sig selv og sit sind generelt. 

Pranayama handler om åndedrættet, hvor Prana betyder åndedrag, livsenergi, vind, styrke, essensen af luft. Yama betyder at forlænge, holde tilbage, kontrollere.
I undervisningen vil du få mere kendskab til dit åndedrag og hvordan du bruger det helt optimalt.
Desuden påvirker en ordentlig vejtrækning dig også psykisk til at give slip på fx. angst eller stress og falde
til ro.